Communicatie bijzaak? Het zal me niet verbazen als jouw wenkbrauwen bij het lezen van deze titel gaan fronzen. Toch is het vaak de discipline waarop als eerste bezuinigt wordt. Ik weet nog dat toen ik in 2016 afstudeerde er geen droog brood te verdienen was in het communicatie vak. Gewoonweg omdat er bijzonder weinig werkgelegenheid was. Hoe anders is het nu.. Social media zijn vast onderdeel geworden van bedrijfsstrategieën en de vraag naar goede schrijvers en communicatief vaardige strategisch denkers is groot.

Communicatie bijzaak?

In mijn ogen is communicatie en presentatie key. Je kunt nog zo’n mooi product hebben of dienst aanbieden, zonder goed verpakte boodschap kom je niet ver. Alleen met heldere, goede communicatie bouw je een waardevolle band op met jouw zakelijke relaties en stakeholders. Hetzelfde geldt voor relaties in de privé sfeer en zelfs voor de relatie met jouw eigen ik. Heb je jouw eigen doelen en boodschap helder? Herken je jouw gedrags- en communicatiepatronen en weet je jouw non-verbale én verbale communicatie zo te buigen zodat ze je niet tegen, maar mee werken?

Je kunt nog zo’n mooi product hebben of dienst aanbieden, zonder goed verpakte boodschap kom je niet ver.

Ondanks dat er – zeker in mijn tijd – op Middelbare Scholen nog ietwat denigrerend werd gedaan over de studierichting cultuur en taal, hebben de jaren in het bedrijfsleven mij wel geleerd dat daar geen enkele reden toe is. Het communicatievak verdient dan ook een prominentere plaats op de bedrijfsladder. Hoeveel taken computers en robots ook van ons overnemen, uiteindelijk blijft alles mensenwerk en worden we uitgedaagd onze communicatieve vaardigheden zo goed mogelijk in te zetten. Tijdens de eerste indruk die je bij iemand wilt maken en om de relatie met de ander succesvol te bouwen en voort te zetten.

Leave a comment