Jemig wat is het af en toe moeilijk! Iets doen dat volledig tegen je gevoel indruist. Niet zo zeer omdat je het niet wilt doen, maar meer omdat je het niet durft te doen. Op zich ben ik een makkelijke prater en deins niet terug in sociale situaties. Maar wanneer het om ‘iets verkopen’ gaat, bekruipt mij dat akelige gevoel ‘wat zou die persoon wel niet van me denken’, wellicht wijst hij of zij mijn boodschap wel af… Of het nu over het ‘verkopen’ van mezelf gaat, of ‘het verkopen van een product of dienst’. Out of the blue op iemand afstappen blijft voor mij een uitdaging. En daar ben ik vast niet de enige in!

Zo stond ik bijvoorbeeld afgelopen week in de trein naar Utrecht tegenover iemand die ik graag beter zou willen leren kennen. Tja, wat doe je dan? Je knoopt een gesprek aan over de opgelopen vertraging en de activiteiten die die dag op de planning staan. Het paraat hebben van visitekaartjes doet in zo’n geval ook wonderen. Aangekomen in Utrecht vloog ik naar mijn afspraken in de jaarbeurs. Een magazine maken is één ding, ervoor zorgen dat er een tweede komt een volgende. Hup de boer op, om mijn verhaal te verkopen. Uit mijn comfort zone…

Ben jij ook zover om uit dat veilige coconnetje te stappen? Iets te ondernemen wat je eigenlijk heel spannend vindt? Ga er voor en laat dat innerlijke stemmetje je niet tegenhouden. Een gesprek aanknopen? Zorg voor een haakje; begin over de vertraging, geef iemand een compliment over zijn schoenen of vraag of iemand jouw boodschap al eens heeft gezien. Je zult zien dat 9 van de 10 keer het gesprek vanzelf op gang komt. Denk er verder niet te lang over na en waag gewoon die sprong in het diepe. Je gevoel (dus niet de angst!) is in zo’n geval een goede raadgever, dus maak daar gebruik van.

Dus bedenk: “als je altijd doet, wat je altijd gedaan hebt, dan zal je altijd krijgen wat je altijd gekregen hebt”. Uit welke comfort zone stap jij?

Leave a comment