Style Talk met Marlous van MVDT Collection

Style Talk met Marlous. Maak kennis met Marlous van den Toorn, geboren en getogen in Nederland. Ik ontmoette Marlous tijdens een training United for Success voor jonge ondernemers in het Fashion Hotel in Amsterdam. Ik was onder de indruk van de sieraden die ze droeg en haar passie voor het merk dat ze creëerde. Na de training waren we vastbesloten om samen aan onze videopromoties te gaan werken. Het maken van de video’s is nooit van gekomen, maar we hebben contact gehouden. Als redacteur van het tijdschrift Fabulous Mama presenteerde ik haar nieuwe collectie als eens in het blad en in deze ‘Style Talk met’ leer graag meer over haar ondernemersreis en stijl.

Je bent vast enorm trots op je eigen sieradenmerk! Kun je ons wat meer vertellen over hoe je deze spannende reis van het runnen van je eigen bedrijf bent begonnen?

Op onderwijsgebied studeerde ik Hotelmanagement en Communicatie. Hierna besloot ik een carrière in de mode te beginnen, omdat het altijd mijn kinderdroom is geweest. Ik aarzelde om nog een modestudie te doen, maar ik dacht dat een derde opleiding misschien iets te veel van het goede was.

In 2006 ben ik dan ook zelf mode items gaan ontwerpen. Ik heb een fotoshoot gedaan, een website gebouwd (dit was in die tijd erg nieuw) en een expositie georganiseerd. Ik maakte een levend frame en modellen presenteerden de ontwerpen in een woonkamer. Alle modellen droegen een zwarte pruik met een boblijn, tevens de styling van de fotoshoot. De foto’s van de shoot waren ingelijst en tentoon gesteld in de woonkamer. De modellen serveerden de cocktails op een ‘vintage’ dienblad. De avond was een groot succes en had volgens de bezoekers een coole, New Yorkse uitstraling.

Hoewel de gasten erg enthousiast waren over dit project, besloot ik om eerst in het veld te gaan werken en ervaring op te doen op verschillende gebieden. Ik heb ongeveer 7 jaar in de mode-industrie gewerkt. Nadat ik al die ervaring had opgedaan en de vele gezichten van de industrie had gezien, besloot ik mijn droom opnieuw te volgen, een tijd in het buitenland te wonen en mijn eigen bedrijf te starten.

In 2014 begon Marlous haar creatieve reis. Dit resulteerde in een avontuur van 6 maanden dat haar naar de andere kant van de wereld bracht. Op Bali, Indonesië, leerde ze van lokale ambachtslieden de kunst en ambacht van het maken van sieraden. Met deze kennis maakte zij een prachtige lijn van exclusieve, complementaire stukken.

“Als ik een bedrijf start, dan wil ik dat hier doen”

Marlous van der Toorn
Kun je ons meer vertellen over de start van MVDT op Bali, de plaats waar je naar toe ging?

Na een paar jaar in de mode te hebben gewerkt, stopte ik met mijn baan en verhuisde ik voor 6 maanden naar Indonesië, Bali. Drie jaar eerder (2010) ontdekte ik dit prachtige, magische eiland met mijn zus. Achterop de scooter, zei ik nog tegen haar: “Als ik een bedrijf start, zou ik het hier graag doen”. Eind oktober 2013 vertrok ik naar Bali om mijn droom waar te maken.

Na drie weken op Bali te zijn geweest, kwam ik willekeurig een workshop sieraden maken tegen en besloot ik een cursus van 20 lessen te volgen. Daar leerde ik de kunst en het vakmanschap van de lokale bevolking. Tussen de lessen door verkocht ik al wat stukken aan mensen die ik tijdens mijn reis heb ontmoet. Hierdoor voelde ik dat dit potentie had. Ik ontwierp het logo van MVDT op het strand, maakte de verpakking, deed een fotoshoot en kwam uiteindelijk terug naar Nederland. Met mooie herinneringen aan de mooiste tijd van mijn leven, het gevoel vrij te zijn én een eigen sieradenmerk.

Wat was voor jou de grootste uitdaging in het hele proces?

De grootste uitdaging? Terug in Nederland zijn van een geweldige reis, en me weer moeten aanpassen aan het leven zoals het hier is. Mijn eigen ontwerpen verkopen in de winkels in Nederland was ook een hele uitdaging. Ik werkte eerder in de detailhandel, maar het verkopen van je eigen ontwerpen is totaal iets anders. In het begin is het zeker eng, en hoewel het steeds beter wordt, is de lancering van een nieuwe collectie iedere keer nog best spannend!

Wat zijn jouw ambities voor MVDT?

Ik wil MVDT GOLD graag uitbreiden. Verder realiseerde ik me tijdens de reis dat het enorm belangrijk is dat ik plezier heb en geniet van wat ik doe. Het is gemakkelijk om dat te verliezen in het proces. Ik ben begonnen met MVDT om de kwaliteit van mijn leven te verbeteren. Dat was en is nog steeds het belangrijkste doel van deze hele onderneming. En ja, ik realiseer me dat ik het voorrecht heb dat ik kan doen waar ik van hou.

Met wie zou je graag willen samenwerken?

Als ik nu een merk moet kiezen, zou het Janessa Leone zijn. Ik hou van haar stijl en haar campagnes zijn prachtig. Hoewel ik haar nooit heb ontmoet, denk ik dat ze een ontspannen ‘echt’ persoon is. Die ‘echtheid’ spreekt me aan, omdat ik vind dat de persoon achter een merk minstent zo belangrijk is als het product. Last but zeker not least is ze gepassioneerd in wat ze doet.

Als het om persoonlijkheden gaat, zie ik Emanuelle Alt en Caroline de Maigret als een grote inspiratiebron. Het zou een droom zijn om met hen samen te werken.

Laatste vraag voordat we in jouw stijl duiken: kun je ons vertellen op welk project je heel trots bent geworden?

Absoluut de Lion-collectie! De techniek die ik voor deze collectie heb gebruikt, was voor mij een nieuwe manier om van was een mal te maken. Het was een heel leuk proces en het eindresultaat was verbluffend! Elke keer als ik naar het ontwerp kijk, realiseer ik me dat de leeuw die ik voor ogen had, echt werd.

Style Talk met Marlous

Style Talk met Marlous: kun je jouw stijl omschrijven?

Een classy clean style met een edge. Ik hou er niet van om te meisjesachtig te zijn, ik ben bijvoorbeeld niet zo dol op het dragen van een jurk. Ik draag meestal zwart of aardetinten zoals kameel, zand, crème en wit. De enige kleur die ik soms draag is rood.

En hoe ziet jouw favoriete outfit er dan uit?

Ik draag graag jumpsuits of workers die ik combineer met mijn All Stars. In de winter draag ik graag een hoed, ook binnenshuis. Voor mij is comfort en warmte belangrijk in de winter. Ik hou ook van pakken: een pantalon met een blazer doet altijd zijn werk!

Heb je ook een stijlicoon?

Emmanuelle Alt en Caroline de Maigret, ik hou van hun stijl! Cool, minimalistisch en elegant. Dat Franse stijltje is sowieso een stijl die mijn goedkeuring kan dragen. Natuurlijk, elegant en niet te perfect.

Style Talk met
Heb je ooit de hulp van een stylist ingeschakeld?

Nee, ik heb zelf nooit met een stylist gewerkt. Voor de MVDT-collectie doe ik graag het creatieve deel zelf, omdat ik zelf ‘creator’ ben. Soms is het echter leuk om een ander gezichtspunt te hebben. Daarom geef ik bij het maken van shoots bijvoorbeeld graag de vrije hand aan de creatieve ideeën van de fotograaf.

Ten slotte: heb je voor deze ‘style talk met’, nog een stylingtip voor mijn lezers?

Je moet ervoor zorgen dat je garderobe uit een hele goede basiscollectie bestaat. Kwaliteit is belangrijk. Besteed dus wat meer aan kwaliteit. Fillipa K heeft bijvoorbeeld echt goede basics. Een goede schoenencollectie is ook belangrijk. Het maakt je outfit helemaal af. Naast je basis, kun je wat leuke stukken toevoegen. Ik koop tegenwoordig meer vintage omdat het duurzamer is en de stukken uniek zijn. Zo heeft @stillevenstore mooie stukken van goede kwaliteit.

Onlangs ben ik ook begonnen met het kopen van tweedehands Levi’s, een goede manier om duurzamer te ‘shoppen’. De jeans is al een beetje versleten en ‘gedragen’ door de vorige eigenaar, wat het een uniek stuk maakt. Last but not least, voeg natuurlijk een paar leuke sieraden toe om je outfit extravagant te maken.

MVDT ontwerpt exclusieve sieraden met een edge. Nieuwe vormen creëren een unieke, tijdloze collectie van complementaire stukken die met de hand zijn gemaakt van puur metaal, messing, zilver en goud, vanuit een duurzaam perspectief.

Benieuwd naar de MVDT Collection? Bezoek de online shop.

Leave a comment

Copyright © Stylemybrand