Maak indruk met jouw CV

Hoewel het Curriculum Vitae wat ouderwets lijkt, het document is onmisbaar wil je kans maken op een baan. Afhankelijk van de branche waarin je solliciteert kun je jouw CV een bepaalde opmaak en indeling meegeven. Zorg ten alle tijden dat het document een goed overzicht vormt van jouw kennis, kunde en ambities. Uiteraard kun je kiezen voor een gestructureerd eenvoudig Word document, hiermee laat je echter de kans liggen om er visueel uit te springen. Jouw CV is jouw visitekaartje en hoewel mensen in het algemeen veel aandacht, geld en tijd besteden aan het ontwerpen van dergelijke kaartjes om uit te wisselen, wordt het CV nog vaak vergeten. Hierbij dan ook mijn tips voor het opmaken van een aantrekkelijk en duidelijk Curriculum Vitae.

De inhoud

Uiteraard moet je allereerst aandacht besteden aan de inhoud van jouw curriculum vitae (dan wel CV). Hetgeen je erin opneemt moet in het kort helder weergeven wie je bent, wat je doet en welke kennis je in huis hebt. Welke gegevens er in ieder geval in moeten staan?

  • Personalia & contactgegevens
  • Foto: ik geloof heilig in het gebruik van een foto op het CV. Zorg wel dat dit een representatieve foto is, het liefst gemaakt door een professionele fotograaf.
  • Werkervaring: geef jouw laatste werkervaring bovenaan weer.
  • Opleidingen
  • Vaardigheden / competenties
  • Talen
  • Hobby’s en interesses
  • Referenties
  • En iets wat vaak niet genoemd wordt: jouw ambities. Deze geef je wat mij betreft direct weer onder jouw foto. Zo weten ze direct wie ze voor zich hebben.

De presentatie

Nu je de inhoud netjes op een rij hebt, is het tijd om aandacht te besteden aan een zorgvuldige opmaak van jouw document. Ben je op zoek naar een template voor een rustig CV met een zakelijke uitstraling, dan kun je goed in Word terecht. Bij sjablonen worden diverse opties weergegeven. Vergeet jouw document niet op te slaan als PDF! Verstuur jouw CV nooit als Word document zelf.

Persoonlijk houd ik er van om CV’s in een Infographic vorm te gieten. Hierin heb je meer creatieve vrijheid om de informatie weer te geven en kun je door middel van kleur, vormen en opstelling, de andere partij een idee geven van jouw persoonlijkheid. Programma’s die je hiervoor kunt gebruiken zijn Piktochart, Canva en Infogram. Ook binnen deze programma’s zijn er templates te vinden, maar je kunt ook besluiten vanuit een blanco format te beginnen.

Zorg er voor dat de opmaak niet te veel afleidt van de inhoud, gebruik duidelijke koppen om weer te geven welke informatie waar te vinden is en houd het kleurgebruik beperkt. Een Curriculum Vitea dient altijd een korte weergave van jouw persona, kennis, kunde en ambitie. Zorg er dan ook voor dat het uiteindelijke document maximaal 2 A4 beslaat.

Meer sollicitatietips? Je leest ze hier.

Leave a comment

Copyright © Stylemybrand