Eric van Limpt

Goudsmid Eric van Limpt schijnt licht op diamantenindustrie: steeds meer kunstmatige diamanten in omloop

Afgelopen maand werd in een mijn in Angola de grootste roze diamant in 300 jaar gevonden van maar liefst 170 karaat. De diamant heeft een gewicht van 34 gram en is van onschatbare waarde. Toch zijn er tegenwoordig niet alleen ‘gevonden’ diamanten in omloop; steeds vaker worden diamanten op kunstmatige wijze geproduceerd. Hoewel productiebedrijven zoals De Beers hier geen geheim van maken, is dit voor veel consumenten nog een verborgen feit. De Nederlandse goudsmid Eric van Limpt wil meer transparantie brengen binnen zijn vakgebied en schijnt zijn licht op de diamantenindustrie tijdens o.a. diverse workshops.

Miljoenen karaat diamant in omloop

Ieder jaar worden er miljoenen verhandeld binnen de juwelenmarkt en de industrie. Diamantmijnen in Rusland, Australië en Botswana produceren miljoenen karaat van deze bijzondere steen. Toch zijn het niet alleen de gevonden natuurproducten die de productieketen voor juwelen bereiken, steeds vaker zijn er kunstmatig gemaakte diamanten in omloop. Iets wat veel consumenten nog niet weten. “Binnen mijn rol als goudsmid werk ik veel met diamant; momenteel nog enkel met het type dat geclassificeerd wordt als ‘gevonden’. Toch wint de kunstmatig gemaakte diamant aan terrein, iets waar ik de consument graag over informeer”, aldus Eric van Limpt, award winnend goudsmid. Hoewel de kunstmatig geproduceerde steen een lagere waarde kent, heeft hij precies dezelfde uiterlijke en inhoudelijke kenmerken van een gevonden steen. Bovendien kan deze steen op meer ecologische wijze worden geproduceerd. Een interessant aspect voor steeds meer consumenten in een bewuster wordende wereld.

Lab diamant: een duurzamere productie

Het delven van echte diamant is een tijdrovende klus die zijn weerslag kent op het milieu en de mens. Steeds vaker wordt er dan ook gekozen om gebruik te maken van kunstmatig gemaakte diamanten, ook wel Lab diamant genoemd. Deze diamanten worden binnen een laboratorium setting op ecologisch verantwoorde wijze geproduceerd met een 100% traceerbaar maakproces. Met behulp van de High Pressure High Temperature techniek wordt het natuurlijke groeiproces van de diamant nagebootst, met als resultaat een vrijwel exacte kopie van de steen die onder het aardoppervlak groeit. Omdat de productie in de handen is van de mens, is de productie niet afhankelijk van natuurlijke bronnen. Hierdoor zal het product uiteindelijk minder schaars zijn en kost het minder geld. Bovendien is het ook mogelijk om verschillende kleuren diamant op kunstmatige wijze te maken. Zo wordt uiteindelijk ook de roze diamant toegankelijker voor een groter publiek.

Workshops van Limpt

Goudsmid Eric van Limpt werkt op dit moment enkel met ‘gevonden’ diamanten: “Ik werk momenteel alleen met ‘gevonden’ diamanten omdat ik de markt nog niet transparant genoeg vind en ik geen verwarring wil veroorzaken bij de consument. Wel kan ik me voorstellen dat ook ik in de toekomst een shift zal maken om bij te dragen aan de verduurzaming van mijn vakgebied. Voor nu vind ik het belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan het bieden van meer transparantie”. Van Limpt deelt zijn kennis o.a. in diverse workshops die hij geeft in zijn atelier in Nieuw-Vennep. Voor meer informatie kijk op Ericvanlimpt.com.

Over Eric van Limpt

Al 29 jaar is Eric van Limpt een begrip in juwelenland. Hij is een gepassioneerd goudsmid en ontwerper met een goed geoutilleerd atelier in Nieuw-Vennep, waar hij unieke, exclusieve ontwerpen maakt die doorgegeven kunnen worden aan een volgende generatie. De goudsmid staat bekend om zijn unieke en exclusieve ontwerpen waarmee hij regelmatig prijzen wint (2018, Brons op A’design competition Italie como; 2019, Goud Muze Award Futuristic Design USA, New York; en 2022, Red Dot Award Germany). Naast sieraden werkt van Limpt tevens aan projecten zoals de ambtsketens van Gemeente Haarlemmermeer (2018), Gemeente Noordwijk (2020) en Gemeente Uithoorn (2021). Met een klandizie in binnen en buitenland, timmert deze juwelenontwerper aan de weg om nog meer design awards in de wacht te slepen.

www.ericvanlimpt.nl

9 Comments
 • www.binance.com Pag-sign up

  30 april 2023 at 4:52 pm

  Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks! https://www.binance.com/ph/register?ref=PORL8W0Z

 • gate io borsası

  8 mei 2023 at 11:02 am

  Your article made me suddenly realize that I am writing a thesis on gate.io. After reading your article, I have a different way of thinking, thank you. However, I still have some doubts, can you help me? Thanks.

 • binance kód

  15 mei 2023 at 3:01 am

  Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

 • Log in

  24 mei 2023 at 2:15 am

  The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/ru/signup/XwNAU

 • gateio

  26 mei 2023 at 12:41 pm

  The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/pt-br/signup/XwNAU

 • gate.io

  3 juni 2023 at 9:43 pm

  I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

 • binance-

  4 augustus 2023 at 10:02 pm

  Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://accounts.binance.com/ka-GE/register-person?ref=UM6SMJM3

 • 20bet

  21 september 2023 at 10:16 pm

  Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

 • 20bet

  24 september 2023 at 11:38 pm

  I am currently writing a paper and a bug appeared in the paper. I found what I wanted from your article. Thank you very much. Your article gave me a lot of inspiration. But hope you can explain your point in more detail because I have some questions, thank you. 20bet

Post a Comment